בקע מולד בתינוקות הוא מצב רפואי שכיח המתבטא בהיווצרות פתח או חולשה בדופן הבטן, דרכה עלול חלק מהאיברים הפנימיים לבלוט. אמנם במקרים מסוימים בקעים טבוריים נסגרים מעצמם ללא צורך בטיפול כירורגי, אך ישנם מקרים שבהם יש צורך בהתערבות רפואית, ובמיוחד בניתוח לתיקון הבקע. השאלה המרכזית היא – מאיזה גיל ניתן לבצע את הניתוח ומתי הוא נחשב להליך דחוף שיש לבצעו ללא דיחוי?
גיל מינימלי לניתוח והמלצות רפואיות
הגיל המינימלי לביצוע ניתוח לתיקון בקע מולד תלוי במיקום הבקע, בגודלו ובמידת ההפרעה שהוא גורם לתינוק. לרוב, כאשר מדובר בבקע טבורי ההמלצה הרפואית היא להמתין עד גיל שנתיים-שלוש לפני החלטה על ניתוח, מכיוון במקרים רבים הבקע עשוי להיסגר באופן עצמאי. לעומת זאת כאשר מדובר בבקע מפשעתי, הגישה הרפואית היא שונה כיוון שהסיכוי לסגירה עצמונית כמעט ואינו קיים, והבקע אף עלול לגרום לסיבוכים חמורים. בשל כך ההמלצה היא לבצע את הניתוח בגיל מוקדם ככל האפשר, לעיתים אפילו כבר בחודשים הראשונים לחיי התינוק.
מתי יש צורך בניתוח דחוף?
ישנם מקרים שבהם לא ניתן להמתין עם הניתוח, שכן הבקע עלול להוביל למצבים מסכני חיים. מצב שכזה הוא כליאת מעיים, אשר מתרחש כאשר חלק מהמעי נלכד בתוך הבקע ואינו יכול לחזור למקומו התקין. מצב זה עלול לגרום לחסימת מעיים ולנמק ברקמות, ולכן מחייב התערבות כירורגית מיידית. סימנים המצביעים על כליאת מעיים כוללים נפיחות ניכרת באזור הבקע, שינוי צבע העור מעליו, כאבים עזים, הקאות ואי שקט חריג של התינוק. כאשר מופיעים סימנים אלו, יש לפנות בדחיפות לרופא כירורג ילדים על מנת לבצע אבחון מהיר ולקבל החלטה בנוגע לניתוח דחוף.
בנוסף, כאשר עולה הצורך בניתוח לתיקון בקע מולד חשוב לבחור מנתח מומחה בתחום הכירורגיה בעל ניסיון עשיר בטיפול בתינוקות. כירורגיה בד"ר לוינגר היא בחירה מומלצת להורים המחפשים רופא מיומן, בעל ידע מעמיק שמקפיד על שימוש בטכניקות ניתוחיות מתקדמות תוך דגש על בטיחות התינוק ושיפור איכות החיים לאחר ההליך.
התהליך הכירורגי וההתאוששות לאחר הניתוח
ניתוח לתיקון בקע מולד בתינוקות הוא לרוב הליך קצר ובטוח המתבצע בהרדמה כללית ונמשך בין 30 ל-60 דקות, בהתאם למורכבות המקרה. במהלך הניתוח, הכירורג סוגר את הפתח בדופן הבטן באמצעות תפרים ולעיתים מחזק את האזור בעזרת רשת מיוחדת, במטרה למנוע הישנות הבקע בעתיד. כיום, הודות להתקדמות הטכנולוגיה הרפואית, ניתן לבצע את הניתוח בשיטות זעיר-פולשניות המקצרות את זמן ההחלמה ומפחיתות את הסיכון לזיהומים. לאחר הניתוח, רוב התינוקות משתחררים הביתה תוך מספר שעות או ביום שלמחרת וההחלמה לרוב מהירה וללא סיבוכים משמעותיים.
לסיכום
ניתוח לתיקון בקע מולד בתינוקות הוא לרוב הליך הכרחי, אם כי לא תמיד דחוף. כאשר מדובר בבקע טבורי קטן, ניתן להמתין ולבחון האם הוא נסגר מעצמו, אך במקרה של בקע מפשעתי לרוב מומלץ לנתח בגיל צעיר. מצבי חירום כמו כליאת מעיים מחייבים התערבות מיידית, ולכן חשוב שהורים יהיו מודעים לסימנים מדאיגים ולהתייעץ עם רופא מומחה במקרה הצורך. קבלת טיפול רפואי מתאים בזמן הנכון מבטיחה מניעת סיבוכים ושיפור איכות החיים של התינוק בהמשך הדרך.